Машина за хляб

По молба на  Birdy ще напиша няколко думи за машината за хляб

машината отпред

машината отпред

 

машината отстрани

машината отстрани

изглед отгоре

изглед отгоре

дисплея на който могат да се видят настройките на текущата  програма

дисплея на който могат да се видят настройките на текущата програма

машината в процес на работа

машината в процес на работа

допълнителните приставки за багети

допълнителните приставки за багети

 

Излишно е да казвам, че се запалих за машина за хляб от bg-mamma. Още същата вечер споделих с мъжа ми, който в началото не  беше  убеден, че ще я ползвам, но реши да ми угоди на прищявката. Два дни след това купихме първата машина от един магазин TCM. Струваше 70 лв. Никога не съм робувала на марки и за това не се притесних, че машината не е маркова. Важното беше да ми върши работа. И тя вършеше перфектна работа за около година и половина. После, осите, които държат бъркалките се разхлабиха  и бъркалките излизаха по време на работа. Отидох да попитам в магазина, от който я купихме дали има резервни казанчета, но от там ми казаха, че няма. И че единствения вариант да имам неповредена вашина е да си купя нова. Важно ме погледнаха и ме попитаха: „Ами вие сигурно я ползвате?“ „Ами не, глупаци такива, купих си я за украса!“ По това време машините в същия магазин вече бяха 100 лева и пак на някаква никому неизвестна марка. Този път реших, че ще си купя „Мулинекс“, защото, ако не друго, поне има сервиз. „Мулинекса“ по онова време беше 250 лв.

 На следващия ден отпрашихме към „Техномаркет“, за да огледаме машинките.

Оказа се, че тази беше единствения модел с две бъркаки, а аз много държах на това. Не знам защо останало ми е едно внушение,  че месят по-добре, отколкото тези, които са с една. 

Купихме я и се прибрахме доволни. Аз повече, разбира се, от мъжа ми; нали си имах нова играчка за разучаване. На следващия ден седнах да я разуча.

14 програми, между които и такива за печене на кекс; само за месене  и втасване, без печене; за месене на тесто за макарони; за варене на сладка и конфитюри; за печене на багети; за бял хляб; за френски хляб; за пълнозърнест хляб; за безглутенов хляб; за сладък хляб; за хляб, обогатен с Омега 3; само за печене и така нататък; Стана ми ясно, че половината от програмите няма да бъдат ползвани. Е, добре, по-малко от половината програми.

Всяка програма е с различна продължителност, но повечето са абсолютно автоматизирани (без тази за печене на багети) Какво означава това? Това значи, че като бухнете необходимите продукти в машината и я включите, след определено време ще имате готов хляб без повече да си мръднете пръста. Ако обаче искате да извадите бъркалките ще се наложи да следите първите няколко пъти машината,  за да уцелите по кое време е последното премесване на избраната от вас програма.(бъркалките се вадят след последното  премесване за програмата) Неизваждането на бъркалките в никой случай не намаля качеството на хляба. Ако не желаете да ги изваждате е добре да ги намажете предварително с олио, за да излезнат по-лесно когато извадите хляба. За тази цел си има специална кукичка, която ги изважда безпроблемно. Към машината има и мерителна чаша, оразмерена в милилитри и либри; кукичка за изваждане на бъркалките, и мерителна лъжица с два края. Единият край отговаря на супена лъжица, а другия – на чаена. Така че, дори да я загубите спокойно можете да изпозвате и други лъжици вместо нея.

Можете да избирате между три степени за изпичане на хляба -светла коричка, средно изпечена и тъмно изпечена.

Машините за печене на хляб са с различна вместимост, като най-малката е мисля за  0,500 кг. хляб, а най-голямата  е без да съм сигурна 1.500 кг. Може към момента на писане да са пуснали на пазара и машини, които могат да пекат по 2 кг. хляб. Специлно моята може да пече  малък хляб – 750 гр, среден -1 кг, и голям -1.5 кг.

Нещо изключително практично. Машината разполага с отложен старт. Тоест, можете да я настроите така, че като станете сутринта да имате топъл хляб на закуска, или като се върнете от работа да извадите топлият самун и да вечеряте с току-що изпечен хляб.  Машината има опция, която позволява до един час след изпичането на хляба да го поддържа топъл.А миризмата, която се разнася из дома ви докато хляба се пече е несравнима с нищо! 

Без да преувеличавам смятам, че това е една от най-успешните покупки, които сме правили за осем години семеен живот.(наред с пералнята:mrgreen:) Съветвам всеки, който има възможност да си купи машина, освен ако  по принцип не яде хляб. Тогава покупката й е неоправдана.

Друго за сега не се сещам какво мога да напиша.

Ако има въпроси ще се радвам да отговоря на тях.

About these ads

24 Responses to “Машина за хляб”


  1. 1 birdita август 26, 2008 в 1:19 pm

    Много ти благодаря, не очаквах толкова бърз отговор :)
    Тези дни планирах да намина към ТСМ за скара, ще загледам и за машина за хляб.
    Въпросче: дали според теб в приставките за багети могат да се пекат дюкански хлебчета? Аз си имам рецепта за 1 бройка хлебче, но ако умножа по не знам колко, може би ще станат?

  2. 2 craftsgifts август 26, 2008 в 1:29 pm

    А, виж, това не знам. Все още не съм пробвала да пека дюкански манджи в машината. Смятам да изчакам до трета фаза, когато ще мога да ям пълнозърнест хляб.:D

  3. 3 азззи септември 1, 2008 в 2:17 pm

    МОЛЯ, ИМАМ ТАКАВА МАШИНКА, НО МИ КАЖЕТЕ КАК СТАВА С ОТЛОЖЕНИЯ СТРАРТ- НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ ТЕЧНОСТТА И АКО ПРЕСТОИ 12 Ч -КАКВО щЕ СТАНЕ?

  4. 4 craftsgifts септември 1, 2008 в 6:02 pm

    Нищо няма да стане ако престои 12 часа течността. Сега, когато времето захрадня, няма никакъв проблем да си ползвате отложения старт дори ако течността е прясно мляко. В топлото време е малко по-рисковано.
    Надявам се знаете в какъв ред се слагат продуктите в машината и нещо много важно при отложения старт е, че НЕ бива маята да се докосва до солта. Слагайте захарта (ако слагате в хляба) и солта в два противоположни ъгъла на контейнерчето, а маята в кладенче, по средата. Като, освен да не се докосва до солта не бива да се докосва и до течността при отложен старт.

  5. 5 ifte март 18, 2009 в 8:25 am

    Здравейте момичета!Вчера изпеках първия си хляб, нищо не стана от него, водата му дойде в повече.
    С интерес следя вашите впечетления и рецепти

  6. 6 craftsgifts март 18, 2009 в 12:13 pm

    ifte,
    опитай да направиш хляб по тази рецепта:
    300 мл. вода (измерваш я с мерителната чаша на машината)
    2-3 суп лъжици олио
    една супена лъжица захар
    една чаена лъжичка сол
    2 чаени лъжички мая
    500 гр. бяло брашно

    Изсипваш първо течните съставки, след това брашното. Захарта слагаш в единия ъгъл на контейнерчето, солта – в противополжния. Маята слагаш в центъра, в кладенече.
    Включваш на програма „Основен хляб“. При мен е програма едно на Мулинекса. Избираш тегло на хляба 750 гр, степен на препичане 2.
    След около четири часа ще имаш невероятен хляб!! :D
    Успех!
    И да кажеш после дали се е получило!

    P.S. Първият хляб, който аз направих също не ставаше за нищо ( освен за кръглата папка :lol: ), но от втория нататък не съм имала провали.

  7. 8 Диди април 24, 2009 в 6:16 pm

    Моля, ако някой има рецепта за киевски хляб да ми я напише. Благодаря.

    • 9 craftsgifts април 24, 2009 в 7:31 pm

      Диди, аз за съжаление никога не съм правила такъв хляб. Дори не знам кое е особеното в него. Но, ако искаш, можеш да питаш в готварския форум на бг-мамма. Там има специална тема и момичетата са много отзивчиви. Дори и никой да не знае как се прави този хляб, ще разровят из руските форуми и ще направят всичко, което е по силите им, за да ти помогнат. :D

  8. 10 geri октомври 1, 2009 в 7:28 pm

    ot kade da si namerq perki za xlebopekarna

    • 11 craftsgifts октомври 3, 2009 в 9:33 am

      Това е въпрос, на който, за съжаление, не мога да дам отговор!
      Може да потърсите в магазина, от който сте купили машината, но се съмнявам да има.

  9. 12 lina август 20, 2010 в 12:51 pm

    moqta e zelmer. ako ima recepti za sladkihida mi gi prati na e-mail

  10. 13 Lena май 4, 2011 в 12:30 pm

    Може ли да напишете модела на тази машина?

  11. 15 alina февруари 20, 2012 в 6:15 pm

    molia da mi dadete recepta to4na za 900gr xlqb nemoga dago oly4a izkam danapravq xybav xlqb blagodarq

    • 16 craftsgifts март 14, 2012 в 8:13 am

      Хляб за 900 гр.:
      240 мл.вода
      120 мл. мляко.
      1/2 супена лъжица лимонов сок.
      2 супена лъжица краве масло(идея: свинска мас)
      1 супена лъжица захар.
      1 + 1/2 чаена лъжичка сол.
      500 гр. пшенично брашно
      2 чаени лъжички мая

      Това е рецепта, която намерих в интернет. Никога не съм я пробвала. Дано да се получи.

  12. 17 ИВАН май 12, 2012 в 8:10 am

    ЕТО ЕДНА ДРУГА РЕЦЕПТА КОЯТО АЗ ПОЛЗЖАМ ЗА МОЙТА МАШИНА
    слагате продуктите по следната последожателност.
    7 грама мая суха/ или кубче
    600 грама обикновенно или твърдо брашно
    1 чаена л. сол
    1 чаена л захар
    25 грама масло или олио
    430 мл вода или мляко
    слагате на режим (XL, ili 900gr ili 1000gr zavisi ot vida na mashinata)
    СЛАГАТЕ НА ПРОГРАМА ЗА 2 ЧАСА И ПЕЧЕТЕ.

  13. 18 Ива декември 27, 2012 в 12:24 pm

    Здравейте !
    Аз си купих хлебопекарна OW5023 XXL Baguette , но ми е много трудно с рецептите, нямам книжка. От моя приятелка взех няколко рецепти, но тя е с друг модел . Моля, помогнете!

  14. 20 Mimi декември 31, 2012 в 3:05 pm

    Много ми хареса мнението ти. Имам въпрос – днес машинката служи ли ти? Имаш ли оплаквания от нея? И колко време я ползваш?

    • 21 craftsgifts януари 16, 2013 в 11:41 am

      Машинката и до днес ми служи безотказно! Хляб у нас не купуваме.
      Само до сега два пъти се е налагало да си купя ново контейнерче, тъй като от честата му употреба, осите отдолу, започнаха да излизат.

      Нямам никакви оплаквания от нея. Ползвам я вече пета година.

      • 22 Mimi януари 16, 2013 в 6:22 pm

        Благодаря за отговора! Може ли да споделиш на какъв период купуваш контейнерче и порядъка на цената му.
        Питам, защото все съм вземала най – ефтината машинка. Но след 3-4 години сдава багажа точно в контейнера и купувам нова. Сега дилемата е дали да купя отново ефтина или Мулинекс ;)

  15. 23 Димчо ноември 21, 2013 в 6:49 pm

    Проблема на Мидеата която имам е, че докато меси втори път се вадят бъркалките! Някой да има подобен проблем? Тестото изглежда прекалено лепкаво. Правя всичко както винаги, ползвах я 6 месеца без пробем дори не съм си и помислял, че може да стане така, после 6 месеца почивка, и преди 2-3 седмици пак реших да я ползвам, но се появи този проблем и сега я пазя докато меси.

    малко съвети и от мен
    Няма никакво значение, рецептата за каква марка машина е, важното е да не използвате реепта за 1,5 кг хляб в пекарна с по малък капацитет, защото ще опре в капака.

    А програмите за трите размера хляб се различават с 5 минути (незначителна разлика).

    Програмата за бял, типов, садък, пълнозърнест и тем подобни хлябове, се различава само по номера си, машината прави едно и също нещо при всички изброени – това е рекламен трик.

    За тези които имат проблеми с печенето на първи хляб, ами просто след като сложите съставките, поседете 10 минути докато се замеси тестото, и ако на 2-рата минута ви се стори много меко (топката не е гладка ами седи лигава и лепкава или въобще не става на топка) слагайте по малко брашно, като запомните количеството, ако стане твърдо, сипвате 1 лъжица вода (или 2,3), тя много бързо се поема от тестото, защото го меси машина.

    За съжаление количеството на маята няма как да се определи по този елементарен начин. Аз използвам някаква френска мая, в едно бежаво пакетче с кексове отпред, 11 грама стига за 3,5 хляба от по 750 гр., Йоткера излиза малко по скъп, а няма никаква разлика. Маята трябва а е толкова че хляба да е мек, но и да не опира в капака.

    цялата ми рецепта за хляб
    (прецезирал съм количествата на рецептата от мидеата) пиша ги по ред на слагане

    за 750 гр. бял пшеничен хляб

    250 мл вода от чешмата студена
    1 с.л. олио
    1 малка мерителна лъжичка сол, оригиналната лъжичка от пекарната пише 1 tsp (1 tea spoon) в гугъл се равнява на 5 мл
    700 мл. брашно тип 500, би трябвало да се равнява на 400 гр. аз нямам везна и го слагам на мл. брашното е светло или тъмносиньо софия мел, разликата е 1-2 см по бухнал хляб. брашното го слагам равномерно така че да покрие цялата течност (то плува отгоре)
    1 мерителна лъжичка (от пекарната) захар, пише 1 tbsp (1 table spoon) в гугъл пише че е 15 мл, поръсвам захарта равномерно навсякъде
    1 малка мерителна лъжичка от пекарната суха мая, спомената по горе, едно пакетче от 11гр е три лъжички и половина. маята поръсвам равномерно отгоре.
    слагам на най-голям хляб на най-препечено, за да стане възможно най препечен.

    слагам на програмата за стандартно печене – 3 часа е
    меси 10 мин
    втасва 30
    меси още 10
    втасва 40
    бърка 5-6 оборота
    втасва 40
    пече 50

  16. 24 Йордан септември 2, 2014 в 6:23 pm

    Ето ви и нещо да не се рони хляба.Сложете 1 яйце в чашата която мерите водата и след това долейте колкото вода ви пише да се сложи.Хляба става невероятен и не се рони толкова много.


Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

август 2008
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: