Избирам да съм, а не да имам (дауншифтинг)*

Дауншифтингът (буквално означава превключване на по-ниска предавка, а преносно-да намалим оборотите, на които живеем) е ново интересно социално движениел То е свързано с това да не превръщаш кариерата си в смисъл на живота си, а да освободиш повече време за себе си. Основната му идея е, че ако намалим ненужните вещи, които си купуваме, ще намалим разходите си и съответно няма да се налага да работим чак толкова много. Тогава ще бъдем наистина свободни да правим нещата, за които винаги сме мечтали.  Тоест, мотото на дауншифтнга е „ИЗБЕРИ ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕШ, ОТКОЛКОТО ДА ИМАШ.“

Дауншифтингът възниква като реакция към обществото, което се опитва да ни втълпи, че истински успелите хора са тези, които печелят много, возят се в хубави коли, имат скъпи вещи, живеят в модерно декорирани домове. С течение на времето нашето общество издига в култ социалния статус и кариерата.

Но, кажете ми, не е ли безмислено да имаш дом с най-модерни мебели, с безбожно скъпи картини и най-новата техника, когато се прибираш в него само, за да  поспиш?

Не е ли тъжно да виждаш децата си чак когато са заспали, и за да заглушиш гузната си съвест да им купуваш все нови и нови играчки?

Не е ли глупаво да имаш достатъчно пари да можеш да си позволиш почивка на екзотично място, но да нямаш време за това?

Заслужава ли си да работим всяка вечер до десет часа и да се прибираме капнали, без да имаме време за каквото и да било, и то само, за да дадем после спечелените пари за таксита, храна за офиса и няколко излишни джаджи?

За ползата от дауншифтинга

На първо място е рязкото намаляване на стреса.

Когато човек работи не до посреднощ, когато си почива през уикенда и има време за приятни занимания, той се чувства много по-малко изложен на стрес. Това веднага се отразява положително върху здравословното му състояние. Когато не сме под напрежение намаляваме консумацията на алкохол и цигари, което също има само положителен ефект. Работейки по-малко ни остава време за спорт и разходки, което отново е добре за организма ни.

Понякога хората намаляват темпото на работа  едва когато животът ги притисне чрез тежко заболяване или сериозен проблем. Истината е, че не бива да чакаме това да се случва, а малко по малко да се научим да живеем пълноценно. Важното е всеки от нас да разбере, че дори и да не става върл последовател на движението, е добре всеки ден да намира време за себе си и за тези, които обича. В противен случай животът ни си минава без да го усетим и без да му се насладим.

Източник: сп. Всичко за жената, бр. 182, 27.03-09.04.2008 г.

*публикувано със съкращения

Advertisements

4 Responses to “Избирам да съм, а не да имам (дауншифтинг)*”


  1. 1 Веселин Георгиев март 20, 2011 в 10:03 am

    Аз горещо препоръчвам този начин на живот.Самият аз съм израснал на такова място и сега вече на 40 годишна възраст осъзнавам колко ми липсва.Няма нищо по хубаво сам да си произведеш храната.Земята отнема негативната енергия.Ако има форум или клуб на дауншифтинга моля някой да ми даде информация.02/8333251;0898548803 Веселин Георгиев

  2. 2 Милена март 11, 2012 в 3:29 pm

    Аз също приветствам този начин на живот. Нещо повече – практикувам го през последните пет години. Просто не знаех, че си има име. Преместих се да живея на село, близо до града. Имам градина, отглеждам цветя и зеленчуци. Поемам по-малко отговорности в работата, за да имам време за спорт и разходки на въздух. Преродих се направо. На 41 години съм. Да чукна на дърво, откакто намалих темпото и започнах да живея нормално и в хармония с природата съм в отлично здраве.

  3. 4 Николай февруари 5, 2013 в 11:40 am

    Не е нужно да се местим на село, достатъчно е да живеем скромно и според възможностите ни. Да не ламтим за повече от необходимото ни, да не вземаме кредити за да си купим плазма или кола, да не се чувстваме задължени да следваме щенията на мира сего и да мислим за спасението на душата си и нещата ще си дойдат на мястото. Ето ти го дауншифтинга.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

юни 2008
П В С Ч П С Н
    Юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Advertisements

%d bloggers like this: