Асистирана репродукция

По последни данни стерилитетът е все по-често срещан при двойките в България.

По една или друга причина, много хора не могат да създадат поколение по естествен начин. Медицината обаче е доста напреднала,  и в България също  има  възможност да  се радвате на дете, ако и да не е заченато по естествен  път.

Един от тях е асистираната репродукция.

 Ако проблемите с безплодието на двойката останат неизяснени, или ако всички приложени видове лечение са неуспешни идва времето да се обмисли и решение свързано с асистираните репродуктивни технологии (AРT). Сложността на тези методи варира от простата вътрематочна инсеминация до високотехнологичните манипулации на сперматозоида и яйцеклетката. Заедно с много от тези техники е необходима и хормонална терапия за да се повишат шансовете за успех.

Вътрематочна инсеминация Ако се открие проблем свързан с малко количество на сперматозоидите, лека форма на ендометриоза, необясним стерилитет, недостиг на цервикална слуз или наличие на спермоантитела възможно решение може да бъде вътрематочната (интраутеринна) инсеминация ( IUI ). Сперматозоидите се вкарват вътре в матката посредством тънък катетър през през маточната шийка.

Вътрематочната инсеминация може да се приложи съвместно с хормонално стимулиране за да се увеличи производството на яйцеклетки.


Ин витро оплождане (IVF)

При хирургични интервенции, повреждане или запушване на фалопиевите тръби, мъжки стерилитет, или неизяснен стерилитет на помощ идва ин витро оплождането (IVF) . Използват се медикаменти за да се стимулират яйчниците, които да прозиведат по-голям брой зрели яйцеклетки.
Яйцеклетките се събират посредсвом тънка игла вмъкната в яйчника. Това може да стане през влагалището или посредством лапароскоп. В лабораторията събраните яйцеклетки се събират със сперматозоидите на мъжа. При невъзможност за оплождане, единичен сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетка. Това е така наречената процедура интрацитоплазмена спермална инжекция (ICSI). Няколко дни след оплождането на яйцеклетките, един или повече ембриони се вкарват вътре в матката на жената.

Донорство на сперма

При много лоши показатели на семенната течност или много малък брой на сперматозоидите (или липса на такива) е възможно да се вземе решение за инсеминация на жената със сперма от донор. Тя се получава от специални спермални банки. Донорите са стриктно изследвани за заболявания предавани по полов път като СПИН. След замразяването и съхраняването на спермата 6 месеца, донорът отново прави тест за СПИН преди тя да се използва за инсеминация.

Донорство на яйцеклетки

При жени с преждевременна менопауза или при жени над 40 години, които са преминали през неуспешни лечения на стерилитет може да се приеме решението за донорство на яйцеклетки. Яйцеклетка от познат или анонимен донор може да бъде оплодена от сперматозоиди на партньора.

Заместителство

Ако жената не може да износи бременността или не може да прозиведе яйцеклетки съществува възможността заместител (surrogacy) . При традиционния метод друга жена износва и ражда детето, заченато с нейна яйцеклетка и сперматозоид от партньора. При гестационалното заместителство друга жена ражда детето, което пък е заченато с яйцеклетка и сперматозоид от двамата партньори. Необходимо е партньорите да се уверят, че са проучили добре правните и емоционални измерения на тази процедура.

Източник:http://www.zachatie.org/

Advertisements

0 Responses to “Асистирана репродукция”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

юни 2008
П В С Ч П С Н
    Юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Advertisements

%d bloggers like this: