Декупаж върху различни повърхности

 Ако не е станало ясно от публикациите ми до сега, декупаж може да се прави върху всичко. Ама наистина, абсолютно всичко! Всяка повърхност обаче си има своите тънкости при работата. В тази публикация ще се опитам да обясня как се прави декупаж върху различните повърхности.

При всички повърхности се спазва правилото основата да е светъл цвят, най-добре бял.

Декупаж върху порцелан

Започвам с порцеланът, защото той е сякаш най-лесният за работа.

Ако порцеланът е с бял цвят (защото има и цветен) нещата са сравнително прости. Изрязвате желания мотив, налагате  го, докато решите къде ще е най-удачно да го залепите.  След това залепяте мотива с порцелан поч /медиум/ или лак-лепило за порцелан и стъкло и изпичате според указанията на производителя.

Ако не желаете да печете можете да минете две ръце със специализираното лепило и след изсъхването му  поне две ръце акрилен лак. Като всяко следващо лакиране е след изсъхването на предишното.

Декупаж върху стъкло

Стъклото става изключително ефектно когато се декорира с декупаж, но за съжаление изисква повече време, търпение и материали.

Като начало трябва да помислите как да направите основата бяла.

Единият вариант е да се боядиса с бяла акрилна боя целият стъклен предмет, например чаша, за да се боядиса обаче с акрилна боя,  стъклото трябва да се  обработи предварително с glass medium, който след изсъхването си  спомага за равномерното нанасяне на боята и предотвратява нейното „свличане.“

Когато сте постигнали светлата основа  ви остава да залепите избрания мотив. Работи се, както при декупаж върху порцелан, използва  се същото лепило и стъпките на работа са същите.

За съжаление обаче, този начин не винаги е най-добрият, защото може да искате да оставите и чисти участъци от стъклото, а да залепите салфетка само на някои места. Тогава начинът на работа е следният:

Изрязвате желаната картинка, например сърце. Отделяте един от белите пластове салфетка и го залепяте с лепилото на желаното от вас място. Изчаквате да изсъхне и минавате с бяла акрилна боя само белият слой, който сте залепили, а отстрани оставате стъклото чисто. След изсъхването й можете да залепите цветния слой от салфетката. Изпичате според указанията на производителя на лепилото, което сте ползвали.

Декупаж върху дърво

Тук правилото за светла основа важи в пълна сила, но ако дървото ви се стори подходящо можете да работите въху него без предварително да сте минали с бяла акрилна боя. В такъв случай обаче, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели. 

Освен това, при дървото трябва да се внимава да няма  дупки и неравности, които значително затрудняват работата. Не че не може да се работи и върху неравностите, но е по-трудно, тъй като значително  улесняват разкъсването на салфетката.

Ако желаете да изравните дупките, може да използвате релефна паста или кит за дърво, а дори и акрилен пълнител или санитарен силикон. След запълването на дупките изчаквате материала, който сте ползвали да изсъхне и внимателно минавате със ситна  шкурка цялата повърхност. Избърсвате с влажен парцал.

След което основата ви е готова да започнете работа.

Реда на работа е ясен. Боядисвате в бяло, лепите салфетката, изглаждате гънките, изчаквате да изсъхне и лакирате поне два пъти. Особеното тук е, че се работи с арт поч или универсален медиум. Той не се пече.

Декупаж върху метал  и ПВЦ  (или пластмаса)

И метала,  и пластмасата трябва да бъдат предварително зашкурени, за да може да хване боя върху тях. Ако те от самото начало са бели, боядисването им се пропуска, а заедно с него и зашкуряването също.

Работи се с арт поч или при металът може да се работи с порцелан поч и да се изпече.

Накрая лакирате с акрилен лак.

Ако не желаете да шкурите, можете да облепите предмета с  няколко слоя  бинт , който се залепя с разредено лепило Ц 200. Повърхността в този случай обаче остава на дребни квадратчета от бинта.

Декупаж върху текстил

Използва се специлано лепило предназначено за декупаж върху текстил. След залепяето на картинката, следвайте указанията за работа  върху лепилото. Препоръчва се дрехи и тъкани, върху които има декупаж да се перат на ръка.

Декупаж въху свещ

И за работа върху свещи има специално лепило, но досега в България не съм виждала да се продава. Особеното при него е, че позволява на картинката да се „разтвори“ по някакъв начин и свещта да гори равномерно и заедно с картинката.

За декупаж върху свещ   може да се използва и унивесалният медиум, или разтворено с малко вода лепило Ц 200. Ако свещта ще се ползва, можете да пропуснете лакирането. Ако се прави само за украса на интериора, лакирайте един път с акрилен лак за блясък. 

Има и още един начин за декупаж върху свещ, а именно с нагорещена лъжица.

Изпъкналата част на лъжица се нагорещява на огън и с нея се минава върху картинката, която е сложена на свещта. От топлото восъкът се размеква и картинката остава на свещта.

Имайте предвид че ако не сте използвали специално лепило,  картинката няма да изгори заедно със свещта, а ще остане като „стена“. Уф, не мога да го обясня като хората! 😳

Както и да е, във всеки случай не оставяйте декупажирана свещ да гори без надзор!!

Декупаж върху кожа  

Никога не съм правила декупаж върху кожа и не съм много запозната. Предполагам, че и за него си има специално лепило, но не мога да твърдя със сигурност. Ако някой от четящите тук знае нещо по въпроса ще се радвам да го сподели.

Реклами

36 Responses to “Декупаж върху различни повърхности”


 1. 1 Ками септември 13, 2008 в 1:08 pm

  Много полезна информация.Благодаря!

 2. 2 birdita септември 14, 2008 в 6:07 am

  И аз ти благодаря! Прочетох го набързо, но ще си го разпечатам и ще си го прибера при декупажните материали 🙂

 3. 3 craftsgifts септември 14, 2008 в 6:18 am

  Ако има нещо неясно, момичета, питайте!
  С радост ще отговоря на въпросите ви, стига да знам отговорите им!

 4. 4 В. Иванова февруари 28, 2009 в 9:06 pm

  Искам да попитам,тази акрилна боя която в специализираните книжарници е много скъпа 5 БОЙЧКИ ОТ 25 МЛ СА 11,50 не е ли класическата латексова боя.И ако не е, латекса не може ли да свърши работа.Аз направих един плах опит и мисля че,стана.Също така ме интересува може ли върху стена боядисана с латекс да се прави декупаж.

 5. 5 craftsgifts март 1, 2009 в 7:30 am

  В. Иванова, има различни марки акрилни бои, съответно с различни цени. Но като правило наистина акрилната боя е скъпичка. За съжаление не е класическата латексова боя, а си е специална акрилна боя.
  Латекса би могъл да свърши работа, макар самата аз никога да не съм опитвала с латекс, но някои момичета от един форум го използват редовно и нямат проблеми.Задължително обаче трябва да се нанася с валяче, защото с четка не може да се нанесе равномерно. И не трябва да го разреждаш.
  Можеш да пробваш с оцветители за латекс. Продават се в магазините за строителни материали и не са скъпи, сравнени с акрилните бои.
  Спокойно можеш да направиш декупаж върху боядисана с латекс стена, само трябва да внимаваш да не излизаш с лепилото извън мотива, защото после няма как да го избършеш.
  Успех!
  P.S. Много те моля, когато направиш въпросната стена, снимай, качи някъде в нета и ми дай един линк, за да видя как се е получило!:D

 6. 6 В.Иванова март 5, 2009 в 9:51 pm

  Много благодаря за съветите.За мен наистина са много ценни,защото аз съм абсолютен първокласник в декупажа а много искам да напредна в техниката ,но за съжаление в момента единствения учител ми е компютъра и вие виртуалните приятели.Днес купих от „слънчогледи“ боя за стъкло.Само че тя е леко прозрачна и се свлича по бутилката като я нанасям.А аз искам цвета да е плътен и непрозрачен.Къде греша.Разглеждах в много саитове снимки и се чудя как ги правят тези красиви шишета с такива наситени плътни цветове.

 7. 7 craftsgifts март 6, 2009 в 6:31 am

  В.Иванова,
  за да получите плътен и непрозрачен цвят трябва да ползвате бои за стъкло и порцелан. Водят се ENAMELS. При работа с тях няма нужда от нанасяне на грунд на основата, нито пък от лак след изсъхването им. Те изсъхват сами и след пълното си изсъхване се запечатват без да има нужда от печене.
  При витражните, каквито сте си купила Вие, цвета стои прозрачен. При някои марки, за да стане боята устойчива на миене, изделието трябва да се изпече след изсъхването си. Противно на общоприетото схващане, че рисуването върху стъкло е лесна работа ако имаш дарба да рисуваш, ще кажа, че витражните бои се нанасят капка по капка върху стъклото. И има значение колко е голяма капката, защото ако е твърде голяма, боята се разтича; а ако пък е твърде малка, при разнасянето й стават грозни следи от четки.
  Като съвет мога да дам да опитате първо върху стъкло, което може да се сложи на работната повърхност и да стои неподвижно. Всеки стъклар може да ви отреже стъкло с необходимите размери. Порисувайте известно време върху стационарно стъкло, за да усетите боята и начина на работа с нея, а после можете да се развихрите върху чаши, чинии, бутилки, и т.н.
  Освен това отлична работа вършат контурите за стъкло, с които предварително си рисувате желаната рисунка и след изсъхването на контурите си нанасяте желаните цветове. Контури има в различен цвят – златен, сребърен, меден, черен, розов, син… и т.н. Естествено, тук важи правилото: „Колкото повече – толкова повече“. Т.е. колкото повече цветове имате възможност да купите, толкова по-добре. Като за начало можете да си купите например черен, златен и сребърен, а после сама ще прецените дали имате нужда от други цветове, и ако да, то от какви.
  Ако мога да бъда полезна с още нещо, ще се радвам да помогна!

 8. 8 В. Иванова март 6, 2009 в 8:49 pm

  Благодаря.Незаменими съвети.Толкова саитове прерових в нета но такива подробни обяснения няма никъде.Захващам се за работа .Скоро ще покажа някой неща ,включително и декупираната стена.Имам още въпроси но да не ставам досадна.

 9. 9 craftsgifts март 7, 2009 в 5:13 am

  Чакам с нетърпение да видя готовите изделия и стената. 😀
  Насреща съм за помощ, ако има нужда. Стига да знам отговора на въпросите Ви, с удоволствие ще отговоря!

 10. 10 ваня май 28, 2009 в 3:00 pm

  Здравейте .И аз като един пълен лаик в тази област,но все пак доста запален искам да попитам нещо.Как става лепенето на тъмен фон напр.черен .Виждала съм много красиви неща на черен фон,обаче акъла не ми го побира как става .Ще се радвам да го разбера

  • 11 craftsgifts май 28, 2009 в 6:10 pm

   Ваня, само да ми остане мъничко време и ще напиша по този въпрос няколко реда. Ако ти е спешно, драсни, и ще се опитам да ти обясня. 😀

 11. 12 ваня май 31, 2009 в 4:43 am

  craftsgifts,не че ми е спешно ,а вече нямам търпение да направя нещо такова.Но ще чакам ,след като се налага.Търпението му е майката 🙂

 12. 13 теди декември 26, 2009 в 12:44 pm

  може ли да попитам дали ще стане с латекса примерно върху дърво

  • 14 craftsgifts януари 7, 2010 в 8:12 pm

   Да, Теди, ще стане с латекс върху дърво, но трябва дървото да не е лакирано преди това. 🙂

   • 15 Радостина Дончева септември 11, 2015 в 3:43 pm

    Може ли да попитам как се прави декупаж върху лакирано дърво? Трябва ми за едни табуретки, които са лакирани, а аз искам да ги освежа с дизайн от салфетка. Благодаря!

 13. 16 Венци февруари 17, 2010 в 8:51 pm

  Виждал съм картина от списание например да е обработена по някакъв начин и после залепена (предполагам) върху нещо и се получава ефект като, че все едно е рисувана, т.е. виждат се грапавини, черти от четкаи т.н. Това пак вид декупажна техника ли е или е някаква друга техника?

 14. 17 Dimka Popova май 30, 2010 в 4:33 pm

  Nova sam v tehnikata za dekupaj,no mnogo mi haresva. Radvam se otkrih polezna informatsia vav vashiat blog. Nadiavam se da prodaljite vav sashtiat duh. (izviniavam che pisha na latinitsa,no niamam balgarski.)

 15. 18 silverrose ноември 20, 2010 в 4:33 pm

  Здравейте,все още само се запознавам с тази техника,която ми е много интересна,но не ми стана ясно самата картинка ли залепям с Ц 200 върху стъклото и после с акрилен лак ли?
  Трябваа ли задължително да изпичам и може ли да се рисува с темперни боя или задължително е да са акрилни?

 16. 20 И.Иванова март 29, 2011 в 7:30 am

  Много полезна информация! Никъде не откривам как точно става почистването на излишното лепило при декупаж на стъкло? Ползвам Porzellan-Medium на Marabu, нанасям го на 2 пласта, после го пека. Но след печенето остават следи от лепилото, които загрозяват цялото творение. Благодаря предварително за помощта!

  • 21 craftsgifts април 15, 2011 в 11:05 am

   И.Иванова, излишното лепило се почиства още докато е незасъхнало. Лекичко със мокра кърпа например, или с влажна салфетка. С течение на времето ще свикнете да го нанасяте така че да ен се налага почистване. Въпрос на опит е.

 17. 22 Таня декември 18, 2011 в 3:16 pm

  Здравейте! Виждам, че сте с много богат опит в декупажната техника. Аз също много я харесвам и правих някои опити, но имам много голямо желание да използвам снимки, разпечатени на принтер. Но все не стават хубави. Използвам трансферен медиум и спазвам съветите, но не ми се получава.
  Моля, който е пробвал със снимки вместо салфетки, да ми помогне с някои тънкости! Предварително благодаря!

  • 23 craftsgifts март 14, 2012 в 8:21 am

   Здравей, Таня!
   Успехът пренасяне на изображение от принтерна разпечатка зависи до голяма степен от опита. Колкото повече опитваш, толкова по-добри ще се получават нещата ти. Пробвала съм с разпечатка от принтер и първия път не ми се получи идеално. Даже бих казала направо си стана грозно. С всеки следващ опит, обаче, нещата се получаваха все по-добри.

 18. 24 siodim май 13, 2012 в 8:53 pm

  Здравейте и аз имам същия въпрос, като
  ваня май 28, 2009 в 3:00 pm

  Здравейте .И аз като един пълен лаик в тази област,но все пак доста запален искам да попитам нещо.Как става лепенето на тъмен фон напр.черен .Виждала съм много красиви неща на черен фон,обаче акъла не ми го побира как става .Ще се радвам да го разбера
  Предварително се извинявам, ако не съм довидяла отговора и разбира се, много благодаря! 🙂

  • 25 craftsgifts май 15, 2012 в 12:12 pm

   Единият вариант е да се работи както при светъл фон и след като вече е залепен мотивът, да се дорисува с тъмния цвят около него. Другият вариант е да се работи направо на тъмен фон, но с декупажна хартия, която е по-плътна от салфетката и при нея не прозира фона от долу.

 19. 26 Didi юни 28, 2012 в 5:22 pm

  Може ли да се консумира храна в порцеланова чиния, на която е извършен декупаж или това е само за украса? Благодаря предварително за отговора.

  • 27 craftsgifts август 18, 2012 в 8:52 am

   Аз не бих рискувала, Диди. По-скоро порцелановите чинии, декорирани с декупаж са само за украса. 🙂

  • 29 Илиян Варнев ноември 28, 2013 в 1:25 pm

   може ако е направен обратен декупаж.Тоест чинията е прозрачна и картинката е залепена отдолу.

  • 30 Хриси май 8, 2014 в 7:04 pm

   Всъщност има специално лепило за декупаж на порцелан. Бях абсолютно впечатлена! След като се привърши декупажа съдът се пече във фурната и слрд това се ползва като обикновен съд. За това лепило ми казаха в магазинчето зад СУ срещу Коста кафе. Мацката беше мн словоохотлива. В Слънчоглед също сигурно ще са полезни 🙂
   Дерзайте и се похвалете с резултатите 🙂

 20. 31 Viktoria февруари 3, 2013 в 10:20 pm

  какво означава минаваш две ръце еди какво си… че го минаваш 2 пъти, правиш го 2 пъти или … ? благодаря

  • 32 craftsgifts март 2, 2013 в 11:44 am

   Означава, че като изсъхне единият пласт хубаво, минаваш още веднъж.
   Рускините например правят стослойно лакиране на някои неща. Но всяко следващо е след напълното изсъхване на предишния слой.

 21. 33 Hrisi март 30, 2013 в 11:40 am

  Привет! Благодаря за полезните съвети 🙂
  Само едно питане – след като съм ползвала Ц 200 за залепяне на елементите върху порцелана, мога ли накрая да завърша с лак за дърво, защото чак сега се сетих че не е много удачно да завърша с Ц 200, защото е водоразтворимо и може да се прецака…
  Предварително ви благодаря за съветите 🙂
  Хубав weekend 🙂

 22. 35 petq ноември 16, 2013 в 5:16 pm

  savetite naistina sa mnogo polezni !!iskam da pitam vinagi li trqbva da izpi4ame stakloto sled kato e zavar6eno?naprimer chasha za vino moga li da izpicham ?i kak tochno moga da napravq dekypaj varxy takava chasha?blagodarq predvaritelno

 23. 36 Darina април 20, 2014 в 7:43 pm

  А декупаж върху стена?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

септември 2008
П В С Ч П С Н
« авг.   окт. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Реклами

%d блогъра харесват това: