Какво става в българското училище?!

От една седмица се каня да пиша по този въпрос, но все не остава време. Вчера, обаче, в обедната емисия  новини на BTV  имаше репортаж за случай, подобен на нашия. И то, пак за бургаско училище.

Чудя се защо директорите на училища не проумяват, че освен всичко останало те са и мениджъри и е съвсем в реда на нещата  да задържат хората, които им вършат работа, а не тези които са „техни хора“.

Защо тези ръководители не искат да си набият в мозъците, че живеем в условията на пазарна икономика и че на  образованието  ние, родителите, гледаме като на услуга. Ако тя бъде извършена както трябва ще има ученици, но ако услугата се върши през пръсти, ученици (съотв. пари за училищния бюджет) няма да има?

  Уважаеми Директори,

Ако занесете чифт обувки на обущар, за да ви ги  зашие и след като ги вземете те се скъсат на второто обуване ще се върнете ли пак при този обущар?! И ще кажете ли на всичките си познати колко некачествено работи той?! Не ми отговаряйте,  защото знам отговорите.

Разберете най-сетне, че доволният клиент може да ти доведе още пет клиента. Но недоволният може да ти изгони двайсет.  И, че за училищата не важи максимата, че „Няма лоша реклама“

Не може да гледате на родителите като на банкомати, от които само да цуцате пари, за да стегнете базата на училището, което ръководите. В образованието не само базата е важна. Аз, като родител на второкласничка, го заявявам смело и отговорно. Ако учителят работи със сърце и обича работата си, то той може да я върши дори и без да разполага с последна мода компютър  в класната си стая. Вместо да искате от родителите пари, замислете се как да увеличите броя на учениците си, респ. бюджета на училището. 

Когато предлагате платена занималня, подберете  кадри, които наистина ще подготвят децата за следващия ден, а не такива които ще са просто  детегледачи и пъдари на децата.

Работете за името на училището, което ръководите, а после името на училището ще работи за него, респ.  във ваш интерес.

Ценете кадрите си! Давайте оценка на  учителите  на база постигнати резултати, а не на база образование и квалификация. Всички знаем, че всеки по-платежоспособен може да се купи диплом за каквото пожелае.  Ако утре реша, че искам да съм дипломиран лекар, ще  намеря начин да си купя диплом,  например за хирург. Но дали пациентите ще идват при мен?! Или ще ходят при този, който има създадено име и репутация?! И дори и да има един-двама, излъгали се да дойдат при мен, то едва ли ще повторят! По същия начин стои въпросът и с учителите, които наемате на работа.

Силно се надявам поне един директор на училище да прочете какво съм написала  и  да го осмисли.

Българското образование си отива! Малко по-малко! Бавно, но сигурно! Всякакви висшестоящи институции му помагат, по всички възможни начини. Качествените  педагози   са на изчезване или не работят отдавна в системата на образованието. И има защо да е така!

Накрая ми остава  горчив вкус в устата като се замисля,  че някой има  интерес да расте необразован народ. Просто е:  прост народ-слаба държава! Прост народ лесно се управлява! Прост народ лесно се подкупва! Прост народ лесно се лъже!

 

Мили родители, нека не позволяваме децата ни да растат необразовани! Нека не ги правим  прости гласоподаватели, които срещу две кебапчета ще продадат гласа си!

Нека ги  направим европейски граждани! Конкурентно способни навсякъде; хора със собствено мнение и достатъчно смелост да го изразят и отстояват!

Advertisements

2 Responses to “Какво става в българското училище?!”


 1. 1 birdita септември 20, 2008 в 12:23 pm

  Ах, как ме настъпи по мазола.
  Въртя си подобен пост из главата от седмица-две, ама не го пиша, защото на тая тема не мога да пиша спокойно и културно и логично (а ти си успяла, браво!). Ако нещо ме прогони от БГ, то ще е образователната система и здравеопазването. А, и комуналните услуги, особено в лицето на Топлофикация.
  Но на първо място е образованието – синът ми (също второкласник впрочем) няма никакъв шанс за хубаво бъдеще, ако го оставя на самотек в нашите училища и занимални.
  И не виждам светлина да ти кажа честно.

 2. 2 craftsgifts септември 20, 2008 в 12:42 pm

  birdita,
  какво да ти кажа и аз не знам!
  Учителката на дъщеря ми е един наистина стойностен Човек и е истински Учител!! (то си пролича, де. щом си я взехме с нас като преместихме класа) За съжаление малко са такива като нея. Истината е, че образованието, ни онова образование- от нашето време, просто го няма вече и няма да се върне. Жалко за което! Но смятам, че и ние, родителите имаме вина в известна степен.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

септември 2008
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Advertisements

%d bloggers like this: