Цветя от нажелатинен плат

Най-накрая ми остана време да пробвам тази идея, която прочетох в  интересния блог на  Надя.

Дълго време отлагах, отлагах, защото според мен тези цветя могат да се приложат главно в скрапбуукинга, който в България е изключително слабо познат и развит.  Много съм мислила защо е така и стигнах до извода, че най-важната причина за слабото развитие на скрапбуукинга е липсата на подходящи  материали. Четейки навремето момичетата от bg-mamma  ми стана ясно, че си поръчват материалите от e-bay или от сайтове, които са специализирани в продаждабата на материали за скрапбуукинг.

Всъщност какво е скрапбуукинг?

„Scrap“  от английски „отпадъци“ , поне според моя милост, която не изпъква с кой знае какви знания по този език  и „booking“ – “ книжки“. Тоест правене на книжки от отпадъци. Но тези книжки не са какви да е, а такива, които запазват за бъдещите поколения различни спомени, а именно най-често снимки. С две думи правене на албуми от отпадъци. На пръв поглед звучи така. На втори поглед обаче, и като се разрови човек из нета,  става ясно,  че не е баш така. Защо? Най-важното условие за материалите за скрапбуукинг е  те са acid  free, тоест да не съдържат киселина, която с течение на времето разяжда   хартията. Нещо, което в България не съм срещала. Разбира се, че могат да се използват и подръчни материали, които да заменят специализираните,  но  същността на acid free материалите е, че с годините не увреждат цветовете на снимките и хартията, на която са отпечатани  те. В крайна сметка, нали идеята е именно такава –  тези албуми да останат за много поколения след нас,  без да променят вида  и качеството си.

Но сега нямам намерение да пиша подробно за това що е то скрапбуукинг , защото всеки, който се интересува би могъл да пусне едно търсене в чичко Гугъл и да се образова сам на тази тема. Един съвет към тези, които ще потърсят:  Изпишете scrapbooking, а не скрапбуукинг, защото при изписването на думата на български ще ви излезе много малко инфо.  Всъщност, опитайте и с двата варианта и ще видите за какво говоря.

 И така, да преминем към цветята от нажелатинен плат.

В своя блог Надя е обяснила подробно стъпка по стъпка   как точно стават тези цветя. Разбирам, че някои хора не разбират и бъкел от руски, но аз съм от онова поколение, което го изучаваше в училище задължително, за което сега много се радвам. За това ще преведа на нашенски как точно става работата. 

Предварително правя уговорката, че аз не работих с желатина по начина, описан от Надя, а си го разтворих по моя традиционен начин   с помощта на микровълновата. Ако някой иска, ще преведа дословно и начинът на  работа с желатин на Надя. 

Значи,  наливате вода в купичка или в чашка, но според мен в купичка е по-удобно, после сами ще разберете защо. Загрявате водата в микровълновата. Не е нужно водата да ври. Просто трябва да е топличка. Дори не гореща. След като извадите водата от микровълновата, проверете  дали можете да потопите пръст в нея и да го задържите около минута. Ако не можете, ще трябва да изчакате докато водата поизстине. Това е наложително, защото при много гореща вода желатина губи желиращите си свойства и няма да ви свърши работа за нужната цел.

След като водата е поизстинала, изсипете желатина в нея и оставете да набъбне, като от време на време разбърквате, докато желатина се разстопи.

Опънете плата, който ще желатинирате на хоризонтална повърхност, като е добре под него да има например мушама. Аз мушама нямам и го опънах на незастелена с нищо маса. След това с широка четка  (а Надя пише, че може и с четка за зъби)  нанесете желатиновият разтвор върху плата, докато покриете цялото парче плат.

Окачете плата да изсъхне .След пълното му  изсъхване  го изгладете.

Плата е готов за работа.

От тук насетне можете да развихрите фантазията си.

Можете да работите листенце по листенце, както е работила  Надя ; а можете и да ползвате готови шаблони, както работих аз. Готовите шаблони съм си сваляла от нета и за съжаление нямам спомен от къде, но въпреки това  ще ги пусна тук, за да може да ги ползвате ако желаете.

втори варианттрети вариантчетвърти вариантпети вариантпърви вариант

Използването на шаблоните е лесна работа. Просто изрежете  шаблона,  който сте избрали  и го наложете върху нажелатиненият плат. Очертайте с акварелен молив и изрежете по очертанията, после сгънете по указания начин,  тоест,  където пише  „сгиб“  значи се сгъва.  Може да не се получи от първия път, но ви гарантирам, че след няколко опита ще сте ненадминати. Съветвам ви да опитате няколко пъти с обикновена принтерна хартия. Може да се наложи да увеличите или намалите шаблона. Това можете да направите с някоя от програмите за обработване на изображения.

След като сте  сгънали  шаблона, с влажна клечка за уши минете по краищата, където има остатъци от акварелния молив, за да се получи ефект на състаряване.

Готовите цветя можете да декорирате с различни копчета или мъниста.

Ако плата е по-плътен може да се получат много оригинални брошки,  с  които да освежите поомръзнали ви вече дрехи.

А ето и моите цветя, направени по този начин. Е, само два вида са, но това е само началото!

вторият видпървият вид

0 Отговори to “Цветя от нажелатинен плат”



  1. Вашият коментар

Вашият коментар




Обърни внимание!(cc) craftsgifts

Creative Commons License.
OnePlusYou Quizzes and Widgets
Created by OnePlusYou

Категории

Колко хора без работа има в момента на сайта

web counter

Посетиха ме от …

free counters


My blog is worth $2,258.16.
How much is your blog worth?

март 2009
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031